Bonaire

Reisverslag

Reisschema

Datum: 18/11/2017 tot 28/11/2017

Transport: Shiphol (NL) met Tui

Accomedatie

Logement: Hotel Dive Hut kamer met ontbijt

Duikresort: Wanna Dive

Duiken, het heeft mij altijd wel getriggerd. De mooie verhalen, fantastische beelden, het mysterieuze onderwaterleven,… Zaken die mij vooral gekend waren van documentaires of ‘horen zeggen’ tot ik begin september in contact kwam met Kurt en diens Belgium Diving School. Kurts gedrevenheid, enthousiasme en professionaliteit zorgden ervoor dat ik een week later reeds mijn eerste duikervaringen opdeed in het Maanhoevebad te Sint-Katelijne-Waver. Daar waar niet veel later ook de plannen voor een groepsreis naar Bonaire werden gesmeed. Zon, zee, strand en dagelijks duiken met een toffe, en vooral zeer gedreven & ervaren bende, was een aanbod dat ik zeker niet kon laten liggen. Zes zwembadsessies en vier buitenduiken later, was een nieuw Padi Open Water lid geboren! Een onervaren, beginnend duikster, klaar voor een groot avontuur. Een ervaring om nooit te vergeten. Mijn eerste duikvakantie!

Dag 1 (18/11/2017)

Na eindeloos aftellen, de dagen voordien leken namelijk wel weken te duren, was het eindelijk zover. Zaterdagochtend, 18 november 2017, spraken we met z’n allen af op Schiphol. Na een 9-tal uren vliegen, mochten de winterkleren plaats ruimen voor zomeroutfits en konden we alvast genieten van onze eerste zonsondergang in Bonaire. We werden door Irene van de Dive Hut opgepikt, waarna we konden genieten van een eerste frisse Polar pint aan de bar. De sfeer zat onmiddellijk goed, dat voelde je direct! Een toffe groep, leuke ambiance, prachtig land, lekker hapje & drankje, zalig weertje en last but not least, een ideale duikstek! Alles was aanwezig voor negen onvergetelijke dagen! Bovendien konden we ons met Stefan geen betere gids voorstellen. Hij heeft reeds meerdere keren in Bonaire vertoeft en weet zo alle leuke plekjes te vinden!  

Dag 2 (19/11/2017)

Zondag, 19 november begon met een stevig ontbijt in de Dive Hut, waarna we naar duikclub Wannadive trokken. Deze duikclub werd onze uitvalbasis voor de komende duikdagen. Bij hen konden we terecht voor de nodige lucht/nitrox bevoorrading, maar ook met eventuele vragen over duiklocaties, huur van duikmaterialen ed. Onze eerste duik vond plaats op Front Porch, recht tegenover Wannadive & Eden Beach, gezien we nog een kleine duiktest moesten verrichten alvorens we onze Bonaire National Marine Park Tag bekwamen en we het Bonairiaans onderwater pracht konden gaan bewonderen. Ik had de luxe om op stap te zijn met twee instructeurs, Kurt & Jeroen, en een dive master, Stefan. Betere buddy’s en begeleiding kon ik mij dus niet voorstellen. Ook Angelique en Liesl doken deze duik mee. Op voorhand had ik reeds met Kurt afgesproken om voor mijn Enriched Air Diver specialty en Advanced Open Water Diver brevet te gaan op Bonaire. Op deze manier kon ik ten volle genieten van mijn duikvakantie en kon ik ook alle duiken meemaken! De nodige theoriesessie werd reeds in België gehouden, waardoor ik mij in Bonaire kon focussen op de praktijk. ’s Avonds in de bar werden de voorbereide vragen wel telkens nog met Kurt overlopen zodat we volledig voorbereid aan onze duiken konden beginnen. Onze eerste duik in Front Porch werd bijgevolg tevens mijn eerste duik met Nitrox, alsook mijn eerste Adventure Dive, nl Peak Performance Buoyancy. Kurt zorgde voor een perfecte uitloding zodat ik de volgende duiken onder de beste omstandigheden kon vervolmaken. Onze 2e duik die dag vond plaats bij Salt Pier. Opnieuw dook ik met Nitrox. Ook Angelique dook mee. Bonaire staat gekend voor zijn zoutwinning en de zoutpier is één van de mooiste duikstekken van het eiland. Op het einde van deze duik botsten we tevens op twee schildpadden. Voor het eerst in mijn leven kwam ik schildpadden in de vrije natuur tegen. Een ervaring om nooit te vergeten! Ook Joris en Liesl konden hen al snorkelend bewonderen. Onze geslaagde eerste duikdag werd ’s avonds afgesloten met een lekker dinertje in La Cantina, waar we oa konden genieten van een lekker stuk verse tonijn.  

Dag 3

Maandag 20 november begonnen Liesl, Joris, Stefan en ik de dag sportief met een ochtendloop bij zonsopgang. Na het ontbijt vond mijn tweede Adventure Dive plaats, nl mijn eerste diepduik. Deze duik vond plaats in Buddy’s Reef. Onder ideale omstandigheden tikte ik voor het eerst de 30 meter aan en dit beviel me aardig. De diepte leek geen al te grote impact te hebben op mijn handelen. De volgende duik die dag vond plaats te Oil Slick Leap. Ook hier konden we opnieuw genieten van het prachtige onderwaterleven wat Bonaire te bieden heeft. Liesl, Joris en Angelique genoten ondertussen van een dagje snorkelen en strand liggen, waarna er voor Joris in de namiddag een eerste duikinitiatie volgde. Het ideale moment voor mij om nog een beetje te genieten van Eden Beach en de Bonairiaanse zon! De avond werd afgesloten met een frisse Polar pint bij Derk aan de bar in de Dive Hut.  

Dag 4

Dinsdag 21 november stonden er drie duiken op het programma. Terwijl Liesl, Angelique en Joris genoten van een dagje rondtoeren met scooters op het eiland, genoten Kurt, Jeroen, Stefan en ik van onze eerste bootduik op Bonaire. De bootduik werd georganiseerd door Wannadive en zij kozen Bon Bini Na Kas als duiklocatie. Na een ontspannen boottochtje was het tijd voor mijn eerste commandosprong van de boot. Onder begeleiding van Wannadive maakten we een geslaagde eerste bootduik en werden we gegidst rond de mooie koralen. Onze tweede duik die dag vond plaats bij The Lake. The Lake bestaat uit twee riffen die van elkaar gescheiden zijn door een brede zandstrook. Het oversteken van deze zandstrook geeft je een vogelvrij gevoel, wat deze duik extra speciaal maakt. Bovendien was het dubbelrif omgeven door prachtig koraal. Deze duikstek is echt een aanrader, waar we zeker nog eens terug willen komen. Na deze duik spraken we met de rest van de groep af bij Sorobon Beach voor ons avondmaal. De surfspot bij Jibe is mogelijks één van de mooiste plekjes op aarde. De sfeer, het heldere water,… je waant je in een echt paradijs. Na ons diner volgde er nog een nachtduik bij Something Special. Deze nachtduik vormde mijn 3e Adventure Dive en was opnieuw een ware belevenis. Je beleeft het onderwaterleven opnieuw op een andere manier. Deze duikstek had bovendien zijn naam niet gestolen, want we werden nl verwend met de vissen die we allemaal tegenkwamen.       

Dag 5

Woensdag 22 november begonnen we de dag opnieuw met een ochtendloop, waarna mijn 4e Adventure Dive plaats vond, nl een wrakduik naar Hilma Hooker. De Hilma Hooker werd gebruikt als drugschip en werd later bewust als duikwrak afgezonken. De hele week al keken we met z’n allen uit om naar de Hooker te duiken! Ook Angelique dook nog eens met ons mee! De muntjes voor de Hooker waren we wel vergeten, maar de wc pot konden we van dichtbij bewonderen. Ook al doken we op de Hooker, opnieuw beleefden we een vlekkeloze duik in super tof gezelschap! In de namiddag vond vervolgens nog een duik plaats bij White Slave. De duik vertrekt bij de witte slavenhuisjes waar de slaven verbleven ten tijde van de slavernij in de zoutwinning. Opnieuw konden we hier genieten van de diverse vissoorten en koralen. Deze prachtige dag werd tot slot afgesloten met een burger- en rum/cola avond! Cola kopen en rum er gratis bijkrijgen - Only in Bonaire!    

Dag 6

’s Anderendaags, donderdag 23 november, vond onze 2e bootduik met Wannadive plaats. We trokken naar Klein Bonaire en hadden een begeleide duik bij EBO’s Special. Liesl, Angelique en Joris vergezelden ons tijdens deze boottrip en beleefden tijdens onze duik een snorkeltocht. In de namiddag stond er nog een duik bij Thousand Steps op het programma. Deze duikstek heeft zijn naam te danken aan de 67 treden welke je moet nemen alvorens je met je duik kan aanvangen en met je duikuitrusting aan voelen die 67 treden al snel als 1.000 aan! Bij deze duik kregen we tevens gezelschap van Christ en Jan. Zij waren de dag ervoor met hun vrouwen toegekomen en kwamen tevens genieten van een weekje Bonaire in de Dive Hut. Na deze duik was het tijd om het eiland nog wat verder te verkennen en hebben we oa het Goto Meer bezocht. Tijdens deze tocht zijn we bovendien gestopt bij The Cadushy Distillery. Deze brouwerij maakt gebruik van de lokale cactussen welke voltallig aanwezig zijn in Bonaire om lekkere likeuren te destilleren. Na de degustatie werden de nodige souvenirs  aangekocht. Ook de flessen rum rolden vlot van de toonbank. Stefans fles werd ’s avonds al geopend en was het ideale aperitief bij de BBQ avond in de Dive Hut. Derk van de Dive Hut verwende ons die avond met een heerlijke BBQ. Daarna trokken we nog naar Cuba voor een leuke salsa avond en sloten we een alweer fantastische dag al dansend af!

Dag 7

Vrijdag 24 november, de laatste volledige dag samen met de hele groep, werd eentje om nooit meer te vergeten! We begonnen met een duik bij The Lake. Deze duikstek was ons zo bevallen de vorige keer, waardoor we hem opnieuw deden! Ook deze keer stelde hij niet teleur! Christ en Jan vergezelden ons opnieuw. Daarna trokken we naar Spice bij Sorobon Beach voor ons middagmaal en een middagje rust! Kurt en Jeroen trokken in de namiddag naar Cai waar ze de meest avontuurlijke & zwaarste duik beleefden van de hele vakantie en waar ze in een Tarpon spot terecht kwamen. Liesl, Angelique, Joris, Stefan en ik bleven ondertussen bij Spice en genoten van een middagje strandstoel liggen en enkele heerlijke kannen sangria. Na de duik van Kurt en Jeroen trokken we vervolgens met z’n allen naar Coco Beach waar ons een onvergetelijke avond stond te wachten. Sennen, een local welke we eerder de week ontmoet hadden in een lokale bar, was tevens van de partij. Bij zonsondergang vloeiden de buckets Desperado’s rijkelijk en werden de nodige danspasjes geplaatst. Zelfs de polonaise mocht niet ontbreken! De lokale muziekband zorgde voor een zalige sfeer en een avond om nooit meer te vergeten!       

Dag 8

Zaterdag 25 november werd voor mij een duikloze dag. ’s Morgens doken Stefan, Jeroen en Kurt het water in bij Something Special. Meer dan 80 minuten zaten ze onder water om de nodige testen af te nemen voor Jeroens Padi Dive Master opleiding. Jeroen slaagde met succes! De afgelopen dagen had ik reeds kunnen ondervinden hoe professioneel en behulpzaam Jeroen duikt, dus dit was zeker geen verrassing voor mij. In de namiddag was jammer genoeg het moment aangebroken om afscheid te nemen van Liesl, Angelique en Joris. Zij moesten reeds enkele dagen voor ons terug naar het koude België vertrekken. Hun vertrek viel best zwaar en hun afwezigheid was direct merkbaar. ’s Avonds hielden Kurt en Jeroen nog een nachtduik bij Salt Pier. Stefan en ik pasten hiervoor, maar stonden wel aan de zijlijn paraat. Deze bewogen dag werd uiteindelijk afgesloten met een BBQ bij Bobbejan’s.

Dag 9

Na een dagje zonder duiken, werd zondag 26 november nog eens een echte Dive day voor mij! In de voormiddag deden we een stromingsduik van La Dania’s Leap naar Karpata. Ook Christ en Jan waren van de partij. Het was één van de moeilijkste duiken om te water te gaan, maar wel één van de mooiste duiken dat we gemaakt hebben. Uiteindelijk bleven we 63 minuten onder water en hebben we opnieuw de 30 meter aangetikt. In de namiddag vond mijn 5e en laatste Adventure Dive plaats, nl de Navigatie. Hiervoor werd als locatie Pink Beach uitgekozen. Jeroen en Stefan maakten samen een duik, zodat Kurt en ik ons konden focussen op mijn navigatie. Nadat ik een vierkant en driehoek genavigeerd had, was het tijd om mijn eerste duik te leiden en te navigeren op kompas. Dit verliep uiteindelijk vrij vlot en we kwamen, mits een kleine afwijking, terug aan bij ons vertrekpunt, waarna nog een kleine duik op natuurlijke navigatie volgde. Ook dit werd goed afgerond. Alle 5 mijn Adventure duiken waren bijgevolg succesvol afgerond waardoor ik die namiddag mijn Advanced Open Water Diver brevet behaald heb. Ook mijn Enriched Air Diver Speciality had ik eerder deze week behaald. Naast ontzettend toffe duiken met fantastische buddy’s in een prachtig land, heb ik dus ook 2 brevetten op zak en voel ik me al een beetje meer duikster! Kurt, super hard bedankt voor de goede begeleiding! ’s Avonds vond er nog een nachtduik plaats bij Calabas Reef. Het was tevens de laatste duik met buddy Stefan. De avondlijke sfeer zorgde voor een rustige, ontspannen duik. Een mooie afsluiter van alweer een fantastische dag!            

Dag 10

Maandag 27 november, de laatste duikdag, begon vroeg. Derk van de Dive Hut had een ontbijtpakket voorbereid zodat we tijdig naar Sorobon konden vertrekken voor onze East Coast Diving. Rond 8u werden we verwacht voor 2 bootduiken. Stefan dook niet mee, maar Jan en Christ waren wel van de partij. Duiken op de east coast is alweer een bijzondere ervaring. De zee is er wilder, de riffen zijn ruwer en je hebt er meer kans op groter onderwaterleven. We vertrokken met een speciaal ontworpen zodiac naar onze eerste duikstek Funchi. Voor de eerste maal moest ik met de achterwaartse rol te water gaan. Onder begeleiding van Kim begonnen we aan onze duik. Kurt was opnieuw mijn ideale buddy. Onderweg kwamen we al direct enkele schildpadden tegen, maar ook tarpons, roggen ed. Na onze eerste duik, gingen we terug naar kant om onze flessen te vullen. Onze tweede duik vond plaats in de White Hole & Turtle City. Bij deze duik kwamen we zelfs tientallen schildpadden tegen, wat opnieuw een unieke ervaring was. De beelden van de documentaires werden werkelijkheid! We hadden een fantastische laatste duik! Na onze laatste duiken gingen we Stefan vergezellen bij Jibe, waar we nog een rustige namiddag beleefden. Na een powernap, en nadat Stefan ons teruggevonden had, vertrokken we naar het centrum voor het laatste avondmaal. We genoten met ons vieren van een lekker Italiaans diner bij La Terrazza en klonken met een glaasje prosecco op onze fantastische reis!

Dag 11

Dinsdag 28 november was onze laatste dag op Bonaire en werd uiteindelijk nog één van onze  avontuurlijkste dagen. In plaats van een kajak tour in de Mangrove, begonnen we met onze truck aan een soort woestijn rally tocht rond het eiland, opzoek naar een grot waarin zich oorspronkelijke Indianen tekeningen bevonden. Stefan gidste ons naar de juiste locatie, waarna we de grottekeningen konden bewonderen. Een unieke ervaring en mooie afsluiter van een geweldige tijd! Als afsluiter van deze voormiddag genoten we nog van een broodje vers gevangen Lion Fish, waarna het tijd was om onze koffers te pakken. Met pijn in het hart namen we afscheid van de Dive Hut, de aangename mensen en het fantastische eiland. BONAIRE, TOT SNEL!

Angelique, Liesl, Kurt, Jeroen, Joris & Stefan, het was zeker niet vervelend deze reis met jullie door te brengen! Ook al werd er soms met AIR gedoken, zat er vaak CACtussen en werden we regelmatig lastig gevallen door roze kipkes op lange stelten, het was een fantastische tijd! Het eiland, het mooie weer, de mooie duiklocaties,… waren een eerste aanzet tot een geweldige 1e duikvakantie, maar jullie aanwezigheid maakte het af! 

Auteur: Charlotte

 

Verslag 2 van de niet duikers!

 

Op zaterdag 18 november hadden we allen afgesproken in de Plaza op Schiphol. Angelique en Kurt kwamen als eerste aan. Angelique liet ons al snel weten dat we één uur vertraging hadden, maar spoedig zouden we naar warmere oorden vertrekken. Toen Joris en ik aankwamen, was er een lichte stress aan de incheckbalie. We hadden geen gereserveerde plaatsen, en we stonden niet in het systeem. Na een telefoontje van de behulpzame vrouw achter de incheckbalie was het allemaal in orde. Stefan en Angelique stonden ook paraat ons te versterken aan de incheckbalie. Voor ons was dit de eerste kennismaking met Stefan.

Nadat we de groep hadden vonden, begon de verdere kennismaking met Charlotte en Jeroen. De sfeer zat goed en we voelden ons zeer welkom in de nieuwe groep. Niet veel later vertrokken we naar Bonaire.
Na negen en een half uur landden we op de Nederlandse Antillen. Het was een aangename vlucht en de warme zon begroette ons al op de luchthaven samen met de eigenares van de Dive Hut. Met onze valiezen, de huurauto en de tientallen kwartjes van Stefan waren we klaar om naar de Dive Hut te vertrekken. We werden Hartelijk ontvangen en begeleid door Dirk. Toch wel uitgeput van de reis, gingen we snel in het centrum iets eten en maakten we ons klaar om de volgende dag Bonaire te ontdekken.
 

Zondag 19 november begonnen we de dag met een lekker ontbijt en begaven ons vervolgens richting WannaDive. Daar gebeurde de nodige administratie en verhuur van duikmateriaal. De binomen werden vastgelegd: Charlotte en Kurt, Angelique en Stefan, Liesl en Jeroen. Laat de checkdive maar beginnen! Joris volgde onze voorbereiding nauwgezet en genoot daarna van een uurtje in de zon. Na een checkdive van een uur bij het huisrif waren we helemaal in vakantiesfeer. De groep werd hechter en hechter. In de namiddag trakteerde Stefan ons op een rondrit met de pick-up in het zuiden van Bonaire richting de volgende duikspot. Enkele tussenstops om flamingo’s te spotten, slavenhuisjes en zoutinstallaties te bezichtigen, maakten van de rit een geweldige ervaring. 

Maandag 20 november startten Stefan, Charlotte, Liesl en Joris de dag met een ochtendloop van drie en een halve kilometer. Lichtjes afzien, maar ideaal om Bonaire in de vroege uurtjes te ontdekken. Even later vertrokken we naar WannaDive om de flessen te vervangen en werd de groep in twee gesplitst: de duikers (Charlotte, Stefan, Jeroen en Kurt) en de snorkelaars (Angelique, Liesl en Joris). Rond de middag vonden we elkaar terug om te eten. Zeer handig om een persoonlijke gids, genaamd Stefan, bij de hand te hebben. Hij wist ons steeds te begeleiden naar lekkere restaurantjes en was bovendien een uitstekende chauffeur. Op één incident na, waar hij een put te laat had opgemerkt en Angelique en Kurt in de achterbak samen met de duikflessen een halve meter de lucht ingingen. Gelukkig raakte niemand gewond. Joris kreeg deze dag ook de unieke kans om zijn initiatieduik te doen, en dit in het huisrif van WannaDive. Met dank aan Kurt voor de instructie en de anderen voor het geleende materiaal werd dit een onvergetelijke ervaring. 

Dinsdag 21 november was waarschijnlijk een van de leukste dagen voor de niet-duikers. Angelique, Liesl en Joris huurden een scooter voor een dag om heel Bonaire rond te reizen. Na een korte gewenning op de scooter vertrokken we richting het Gotomeer waar we talloze flamingo’s aantroffen. Een prachtig uitzicht en haast geen toeristen tegengekomen. Na enkele uren op de scooter stopten we bij de Cactus Distillery. Daar genoten we van een korte uitleg over het maken van lokale alcoholische dranken en natuurlijk ook van enkele hapjes. Hier kregen we al het idee om wat flesjes mee te nemen om Stefan te bedanken voor alles te hebben geregeld. 

Woensdag 22 november begonnen we dag met een bootduik richting Klein Bonaire. Een plezier voor duikers en snorkelaars. Tijdens de boottocht werden we geëntertaind door een schouwspel van vliegende visjes. In de namiddag werd de groep weer opgesplitst. Liesl en Joris gingen richting de mangrove waar ze genoten van een twee uur durende kajak- en snorkeltocht met een lokale gids. In de late namiddag stopten we aan de duikspot ‘the Lake’ waar we verscheidene kopjes van zeeschildpadden boven water zagen komen. De anderen hebben heel de dag gedoken, met als uitschieter de wrakduik.
Deze dag kwamen nog twee andere koppels toe die vanaf dan ook met ons enkele activiteiten meededen.
 

Donderdag 23 november hebben we met heel de groep een rondrit gedaan, gedoken en gesnorkeld bij Thousand Steps. Hierna passeerden we voor een tweede keer bij de Cactus Distillery om de rest van de groep ook de kans te geven een voorraad in te slaan. ’s Avonds waren uitgenodigd voor de twee wekelijkse bbq in de Dive Hut. Na de bbq had Stefan het goede idee om de avond voort te zetten in een Salsa bar, de ‘Rumba’. 

Vrijdag 24 november werden de laatste verplichte activiteiten afgevinkt. Liesl, Joris en twee andere vrouwen gingen naar de Donkey Sanctuary waar achthonderd ezels onze weg blokkeerden binnen het terrein. ’s Namiddags werd er genoten van een sangria aan Sorobon beach door Liesl, Charlotte, Angelique en Stefan. Joris kreeg hier ook de kans om zich nog eens aan het windsurfen te wagen met enkele goede tips van Stefan. Kurt en Jeroen kregen niet genoeg van het duiken en besloten samen een iets moeilijkere drift duik te doen. ’s Avonds werd de laatste avond samen gevierd op Coco beach waar een lokale band op het strand voor de sfeer zorgde. 

Zaterdag 25 november was de laatste dag voor Angelique, Liesl en Joris. Na het pakken van de bagage, een duik voor Jeroen en genieten van de vele tarpons aan de haven, is iedereen samen richting centrum vertrokken om souvenirs aan te schaffen. Na een laatste middagmaal werd er afscheid genomen aan de luchthaven en vertrokken we terug richting Amsterdam met een tussenstop in Aruba. Het einde van een prachtige reis met een geweldig gezelschap.

Auteur: Liesl

Gegevens

Verblijf: Dive Hut 11, Kaya Dialma, Kralendijk, Caribisch Nederland +599 701 0404

Duikcentrum: Wanna Dive Kaya GobernadorN. Debrot 73, Kralendijk (Bonaire, St. Eustatius, Saba), Caribisch Nederland +599 717 8884
 
Locatie