Duikweekend Zeeland 2016

Reisverslag

Reisschema
 
Vrijdag 16 septembert/m Zondag 18 september 2016.
 
Accomedatie
 
Verblijf: Camping De Wite Molen
Duikcentrum: Duikcentrum De Grevelingen
 

Vrijdag 16 september 2016

Na dik 1.5 uur rijden voorbij antwerpen zagen we eindelijk de wieken van de witte molen dichterbij komen. Het begin van een heerlijk duikweekendje. Camping de Witte Molen staat garant voor kraaknette, ruime bungalows en een gezonde portie authentieke hollandse gezelligheid.

 

Rond een uur of 7 hadden wij (Kurt, Angelique, Limke, Cathy en Bart) onze eerste maaltijd achter de kiezen. Hoe zo’n eerste avond beter inzetten dan met een heerlijk portie spaghetti?

 

Terwijl we wachten op Steven, Wendy en de kids, zijn we dan onze eerste nachtduik begonnen in Den Osse. Daar werd Bart dan meteen geconfronteerd met de harde realiteit van de duikwereld, in zout water heb je meer lood nodig. Gelukkig waren er stenen genoeg om dit euvel op te lossen. Het werd één van de mooiste duiken van het weekend. Eens afgedaald tussen de 10 en 7 meter en dan naar het oosten, richting reefballs, werd het een schouwspel van krabben, kreeften en botervisjes. Je waant je zowaar in een andere wereld. Met enige verbeelding kon je de klanken van “under the sea” horen weergalmen.

 

Daar Bart weer een jaartje bij krijgt op de teller hebben we bij terugkomst met zijn allen nog enkele cava’tjes gedronken. Het duikweekend is gestart. We zijn compleet. Moe maar voldaan, tegen 12 uur het bed in om goed uitgerust aan de volgende dag te kunnen starten.

 

Zaterdag 17 september 2016

Rond een uur of 7 wakker geworden door het zachte getik van de regen op de ramen. Kurt had op dat moment al lang de jacht naar verse pistolets en croissants ingezet. Daar heeft hij ontdekt dat de plaatselijke buurtwinkel pas om 8 uur open ging.

 

De vrouwen hebben besloten om vandaag de lokale winkels onveilig te maken en de mannen zijn naar het Gemaal gereden om daar - samen met Jörg - het onderwaterleven te gaan verkennen.

 

Steven en Jörg vormden het eerste buddy team, Bart en Kurt maakte deel uit van het 2de buddy team. We waren klaar voor een duikje van een uur. De eerste 20 minuten leek het of we niet veel meer gingen zien dan zandwolkjes, maar dan ging er een nieuwe wereld open. De bodem was bezaait met oesters, de kreeftjes kwamen regelmatig eens piepen uit de vele inhammen op de bodem, de anemonen en kleine kwalletjes zorgden voor een prachtig schouwspel wanneer je er met je lamp op scheen, en zelfs krabben gezien die intense knuffelmomenten beleefden.

 

Na een heerlijk middagmaal, zijn we opnieuw naar Den Osse gaan duiken. Dit maal waren de buddy teams Kurt en Angelique, Bart en Jörg. Achteraf zijn Steven en Kurt nog samen een duikje gaan nemen. Voor Bart was dit de meest leerzame duik. Jörg navigeerde op een iets andere - maar uiteindelijk ook heel logische - manier dan hij gewoon was. Moet eerlijk bekennen, tegen ze boven kwamen, had Bart geen enkel idee meer waar hij was. Dat maakt deel uit van de essentie van het duiken. Je leert nieuwe dingen kennen, je moet rekening houden met en aanvaarden van je eigen beperkingen. Je leert rustig te blijven in stressvollere situaties en je kan dat doen in een unieke omgeving.

 

‘s Avonds hebben we genoten van enkele lekkere Duveltje en zijn we gezellig met iedereen gaan eten. Het einde van een boeiende maar vermoeiende dag.

 

Zondag 18/09/2016

De laatste dag. Jammer! Tegen 10 uur moesten we uit onze bungalows. Vandaag zijn we naar Schaerendijke gegaan.

 

Wendy en Steven gingen de eerste duik inzetten. Dit had de mooiste duik van het weekend moeten worden. Schaerendijke bevat enkele wrakken onder water en geeft onderdak aan een diversiteit van onderwaterleven. Echter de sluizen staan al enkele weken open. Het zicht was beperkt tot 20 cm en het onderwaterleven is betere oorden gaan opzoeken. 

 

Bijgevolg hebben we besloten dat Kurt, Bart en Angelique hun laatste duik gingen doen op de Oesterdam. Jammer genoeg was dit het moment dat Kurt zijn droogpak heeft besloten om vervroegd pensioen aan te vragen. Angelique heeft op fantastische wijze de navigatie van Kurt overgenomen. Als een volleerde professional heeft ze Bart langs de Oesterdam gelootst.

 

Het duikweekend is ten einde, maar er komen ongetwijfeld nog vele prachtige weekends aan!

 

Gegevens

Verblijf: De Witte Molen Weelweg 18 4322 Scharendijke, Nederland +31/ 11671947

Duikcentrum: De Grevelingen Elkerzeeseweg 34  4322 Scharendijke, Nederland +31/11671500

Locatie