Duikweekend Zeeland 2017

Reisverslag

Reisschema
 
Vrijdag 23 juni t/m Zondag 25 juni 2017.
 
Accomedatie
 
Verblijf: Camping De Wite Molen
Duikcentrum: Duikcentrum De Grevelingen
 

Vrijdag 23 juni 2017

Nick was de vroegste vogel vandaag. Om 7u15 was de auto al ingeladen en kon hij Bart en Cathy gaan oppikken. Gelukkig stonden zij al klaar met een stevige koffie, zodat de chauffeur van dienst wakker genoeg was om ook de auto van zijn moeder, Jerry, in te laden en door te rijden naar de eerste duikplaats, Den Osse.

Van Kurt was nog geen spoor te bekennen, dus hadden Nick en Bart tijd om de waterkant te inspecteren. Wat ze zien beviel hen wel, en ze konden niet wachten om te beginnen. Gelukkig kwam Kurt net toe, want voor een vrijdagochtend was het al druk op de duikplaats. Na de gebruikelijke smalltalk, maakten de mannen zich klaar voor de eerste duik van het weekend.

Verslagje van Nick : “De duik was super. We hebben van alle soorten leven gezien, zoals kreeften waar je je buikje van zou kunnen rond eten, maar we zijn er mooi vanaf gebleven. Een paar fuiken tegen gekomen die wat vangst hadden, waaronder kreeft en krab. Na 52 gezellige minuutjes gingen we terug naar de oppervlakte om eerst de overheerlijke smoskes op te eten die Cathy had klaargemaakt voor ons en daarna nog gezellig iets te drinken.”

Hierna werd richting gezet naar onze verblijfplaats voor dit weekend, camping De Witte Molen. Daar werd het weekend al goed ingezet met een hapje en een drankje onder de stralende zon. Ook de werkende mens (Tiffany, Benito, Jörg, Annelies en de kindjes, en uiteindelijk ook Angelique en Limke) kwamen toe.

Nadat Angelique en Limke iedereen van een lekkere spaghetti hadden voorzien, en ook het gezin van Alexandra de weg naar de camping had gevonden, was het tijd voor de eerste (en ook enige) nachtduik van het weekend. Voor Tiffany en Benito zou dit hun eerste nachtduik ooit worden, dus dit was extra spannend!

De duikers werden verdeeld in buddyparen en we waren klaar voor vertrek. Na de briefing en het klaarmaken van het materiaal volgde nog een stevige klim tot de duikplaats. Eenmaal onder water was de inspanning echter al snel vergeten : wat een leven! Er waren massa’s krabben, kreeften, kwallen, … te zien. Kortom, het was voor iedereen een mooie duik en een zalige manier om het weekend met zijn allen in te zetten.

 

Zaterdag 24 juni 2017

Jammer genoeg heeft het zonnetje ons dit weekend een beetje in de steek gelaten. Er stond een stevige wind en ook de regenwolken waren van de partij.
Gelukkig had dit geen effect op het humeur van onze Kurt, want hij was samen met Jörg al vroeg op pad om de pistolets voor een stevig ontbijtje.

Om 9u30 was de eerste duik al voorzien. Voor de vroege vogels een mooie gelegenheid om de slapertjes uit de ogen te wassen, en voor de rest stond een uitstapje naar stadje Dreischor op de planning.

De duikparen bestonden uit Annelies en Jörg, Bart met Christophe en Alexandra en als laatste Kurt en Nick. De weg naar duikplaats “Gemaal van Dreischor” verliep een beetje hobbelig. Kurt reed voorop maar reed de verkeerde kant uit en ondertussen belde Jörg om te zeggen dat de parkeerplaats stampvol stond. Nick haalde zijn Waze app boven en zo bereikten ook zij uiteindelijk de parkeerplaats. Kurt trok zijn stoute schoenen aan en leidde zijn konvooi tot het einde van de smalle weg, waar alle auto’s nog net konden staan. Wat een geluk!

Om 11u konden de duikers te water gaan. Verslagje van Nick : “Het was een super duik, het was voor mij de langste duik die ik tot nu toe had gedaan : 60 minuten, ongelooflijk gewoon. En wat we daar zagen was prachtig. Maximum diepte van 11m, want dieper was er niet veel te zien. Het onderwaterleven was fantastisch. Opnieuw veel kreeften en krabben, zelfs eentje die precies een staart had, nog nooit gezien. Kwallen van klein naar groot. Er was ook nog een overblijfsel van de Zeelandbrug, een houten constructie waar tal van leven op zat. Adembenemend gewoon. En juist voor we uit het water wilden gaan, botst er iets tegen mij. Ik kijk rond me en zie daar een mooie kwal. Niet te beschrijven, er zijn beelden van gemaakt.” Duidelijk een geslaagde duik dus!

 

Na het middagmaal was het duidelijk dat het zonnetje nog altijd geen zin had om te komen spelen. Hierdoor is onze geplande BBQ letterlijk en figuurlijk in het water gevallen en werd beslist om enkel nog een namiddagduik te doen en dan lekker te gaan eten met wie wou.

Kurt, Christophe, Nick, Jörg, Alexandra, Angelique en Bart zijn op weg gegaan naar duikstek Loswal. Een redelijk onbekende duikplaats blijkbaar, want er was voor de rest geen kat te bekennen op de piepkleine parkeerplaats.  Al snel werd duidelijk waarom.. de weg naar de duikplaats bestond uit een steile trap en dan een muurtje waar je over moest. Met duikmateriaal op de rug, is dit zeker niet evident. Aan de andere kant van het muurtje volgde nog een afdaling op nat gras, dus voorzichtigheid was aan de orde. Onze enthousiaste duikers (die direct getrakteerd werden op het zicht van een zeehond in de verte!) lieten zich hier echter niet door tegenhouden, en besloten ervoor te gaan.

De buddy teams waren deze keer Bart en Christophe, Kurt met Alexandra en Nick, en Jörg met Angelique. Verslagje van Nick :”Kurt was bewapend met zijn videocamera en Alexandra met haar fototoestel en we waren weg. Dit was nu eens een ongerept stukje onderwaternatuur. Het eerste deel was zeer ondiep, maar er was ook al veel onderwaterleven waaronder kleine krabjes. Er waren ook veel verschillende koralen, gewoonweg prachtig. Dit was nu echt wel de plaats van de krabben. Hier zijn we alle soorten en maten tegengekomen. Na veel filmpjes en foto’s was het na 52 minuten tijd om terug boven te komen om ons dan weer uit te water te hijsen en voorzichtig terug over het muurtje te kruipen.”

Na deze duik was het tijd voor een aperitiefje! Aangezien Tiffany alweer een jaartje ouder was geworden, werd er getrakteerd op cava. De feeststemming is er de hele avond goed blijven inzitten.

 

Zondag 25 juni 2017

De laatste dag van het weekend is al aangebroken! Met tegenzin worden de bungalows na het ontbijt ontruimt en gestofzuigd.

Het was tijd voor de laatste duik van het weekend, in Scharendijke. Dit is een mooie duikstek met enkele wrakken. Hier heeft Nick zijn eerste diepe duik met succes afgerond waardoor hij vanaf nu Advaced Open Water mag genoemd worden. Ook Christophe heeft na dit weekend een nieuw brevet verdiend, nl. dit van Rescue Diver.

Iedereen heeft hier een mooie laatste duik beleefd en heeft zo het weekend met een glimlach kunnen afsluiten.

Na de groepsfoto werd er nog wat nagenoten op het terras, in het zonnetje.

En zo zit ook dit weekend er al weer op. Heel de groep heeft er duidelijk met volle teugen van genoten en we kijken dan ook al uit naar volgend jaar!
 

Gegevens

Verblijf: De Witte Molen Weelweg 18 4322 Scharendijke, Nederland +31/ 11671947

Duikcentrum: De Grevelingen Elkerzeeseweg 34  4322 Scharendijke, Nederland +31/11671500

Locatie